Pomysły na drinki z ouzo – czym jest?

Pomysły na drinki z ouzo – czym jest?

Czym jest ouzo?

Ouzo to jeden z najsłynniejszych greckich alkoholi. Wbrew pojawiającym się czasem opiniom nie jest ono produkowane z anyżu, a jedynie aromatyzowane nim podczas jednego z etapów produkcji, dzięki czemu posiada bardzo charakterystyczny smak. Jego bezpośrednim protoplastą jest inny grecki trunek, tsipouro, produkowany w tym kraju już od XIV wieku z wytłoków pozostałych po produkcji wina. W przypadku, gdy tsipouro było bardzo niskiej jakości, aromatyzowano je anyżem, by nieco poprawić jego smak. Tak właśnie wyglądały początki ouzo.

Jak pić ouzo?

Tradycyjnie ouzo podawane jest w niewielkiej szklaneczce lub kieliszku z dodatkową szklanką zimnej wody obok – ma ona służyć do przepijania alkoholu i złagodzenia jego smaku. Można oczywiście również wymieszać alkohol z wodą, co spowoduje zmętnienie jego koloru. Jest to tak zwany “efekt ouzo”, będący skutkiem wysokiej zawartości w ouzo anetolu – nierozpuszczającej się w wodzie substancji pochodzącej z anyżu.

Drinki z ouzo

Ze względu na wyrazisty smak, trudno jest połączyć ouzo z innymi trunkami. Jednym z najbardziej podstawowych sposobów jest podanie go z tonikiem lub sokiem pomarańczowym. Coraz częściej, zwłaszcza wśród młodych, ouzo pite jest też z colą. Warto jednak zauważyć, że cola bardzo mocno tłumi ziołowy aromat, co dla smakoszy tej greckiej wódki jest wręcz profanacją. Istnieje jednak kilka ciekawych przepisów na wykorzystanie ouzo do drinków. Jednym z nim jest Ouzotini, który lekko przełamuje smak anyżu. Do jego przygotowania potrzebne będzie:

 – 20 ml ouzo,

 – 20 ml wódki,

 – 40 ml soku ananasowego,

 – 10 ml soku z limonki.

Wszystkie składniki należy wlać do shakera z lodem i wstrząsnąć. Zawartość przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy cząstką limonki. Drink będzie wyglądał jeszcze bardziej efektownie, jeśli wcześniej udekorujemy kieliszek cukrową crustą.

Kolejny drink na bazie ouzo to Ouzonette, podawany w szklance typu old fashioned. Jest lekki i orzeźwiający, delikatnie łagodzi mocny ziołowy smak:

 – 50 ml ouzo,

 – 20 ml grenadiny,

 – Sprite.

Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, następnie wlewamy ouzo i grenadinę, a na końcu dopełniamy Sprite’em. Jeżeli go nie wymieszamy, drink uzyska dwie różnokolorowe warstwy.

Fanom mocniejszych drinków na pewno spodoba się przepis na Greek Tempest:

 – 40 ml Metaxy,

 – 20 ml ouzo,

 – 10 ml triple sec.

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, a następnie przelewamy do wypełnionej lodem niskiej szklanki (lub kieliszka koktajlowego). Dekorujemy skórką z pomarańczy.

Tym, co zyskuje coraz większą popularność, są shoty tworzone na bazie ouzo. Pokazują one nowe, interesujące podejście do tego tradycyjnego alkoholu. Jedną z ciekawszych propozycji jest shot o nazwie 8 Iron, składający się w równych częściach z ouzo, likieru bananowego i Blue Curacao. Dzięki tym dwóm ostatnim shot ma ładny zielony kolor, a pijąc go, można wyczuć smaki wszystkich trzech składników. Bardzo specyficzny jest za to shot z ouzo z Jagermeisterem. Poza tym, że oba te trunki są bardzo mocne, posiadają również wyrazisty ziołowy smak, nie każdemu więc takie połączenie przypadnie do gustu.

Oczywiście wymienione wyżej przepisy nie wyczerpują całej puli pomysłów na drinki z ouzo. Warto trochę poeksperymentować, by znaleźć najlepsze dla siebie połączenie.

Rodzaje Ouzo, których musisz spróbować

Istnieją dwa główne rodzaje ouzo: tsipouro i ouzo. Tsipouro jest bardziej alkoholowe i ma wyższą zawartość alkoholu niż ouzo, ale jest też droższe. Różnica między tymi dwoma napojami polega na procesie destylacji: tsipouro jest destylowane dwukrotnie, podczas gdy ouzo przechodzi proces destylacji tylko raz.

Ouzo można podawać zarówno w stanie czystym, jak i zmieszanym z wodą, kostkami lodu lub wodą sodową dla tych, którzy wolą je słodsze.

Korzyści zdrowotne Ouzo

Ouzo to napój z Grecji, który ma wiele zalet. Jest to napój alkoholowy, więc ma pewne skutki uboczne. Ale może być stosowany do leczenia niektórych dolegliwości i może być spożywany z umiarem.

Ouzo to tradycyjny napój alkoholowy z Grecji. Wykonany jest z wytłoków winogronowych (resztki). Jest spożywany w Grecji od wieków i nadal jest najpopularniejszym napojem alkoholowym w kraju. Ouzo ma silny anyżowy smak, który pochodzi z anyżu użytego do jego produkcji. Można go spożywać w formie shotów, na lodzie lub zmieszać z wodą. 

Popularne sposoby picia ouzo

Najpopularniejszym sposobem picia ouzo jest mieszanie go z wodą i lodem, co zamienia je w koktajl zwany „ouzo frappé”. Ouzo można również dodać do kawy lub herbaty, aby uzyskać relaksujący efekt. W Grecji ouzo tradycyjnie podaje się w czystym kieliszku. Napój zwykle zawiera 45% alkoholu (chociaż niektóre marki ouzo mają więcej), z paletą nut anyżu, kopru włoskiego, lukrecji i czekolady. 

Najważniejsze fakty na temat ouzo

Ouzo jest produkowane od XV wieku. Ouzo został po raz pierwszy stworzony przez Turcy w XIII wieku. Ouzo zazwyczaj ma zawartość alkoholu 45% ABV i jest podawane w temperaturze 40-45 stopni Celsjusza (104-113 stopni Fahrenheita).

Niektóre specjalne ouzo mogą mieć niższą zawartość alkoholu. Zawiera 35% alkoholu etylowego i 65% likieru anyżowego. Likier anyżowy przyczynia się do smak i aromat napoju. Ouzo to klarowny, bezbarwny grecki likier o anyżowym smaku, znany również jako ouzo, często podawany z wodą lub lodem. Jest tradycyjnie butelkowany w 40% ABV i zwykle spożywany w temperaturze 40-45 stopni Celsjusza (104-113 stopni Fahrenheita).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.