Separatory i przesiewacze – 4 najpopularniejsze odmiany tych urządzeń

Separatory i przesiewacze – 4 najpopularniejsze odmiany tych urządzeń

Urządzenia przesiewające i rozdzielające, czyli przesiewacze i separatory to urządzenia o których mało kto słyszał, a przecież znajdują zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach, od rolnictwa aż do archeologii. Także i wśród tych produktów stosowane są coraz nowocześniejsze rozwiązania, pozwalające z jednej strony na bardzo wysoką efektywność, z drugiej natomiast na obniżenie kosztów ich produkcji. Mnogość rodzajów pozwala na dobór odpowiedniego urządzenia do zakresu wykonywanej pracy. Jakie rodzaje separatorów spotykamy najczęściej?

 

  1. Separatory standardowe
  2. Separatory wielopoziomowe
  3. Separatory filtrujące
  4. Separatory odcinające

 

Separatory standardowe

To najpopularniejsza odmiana separatorów ze względu na jej uniwersalność. Nadaje się zarówno do produktów mokrych, jak i suchych, a jej modułowa budowa pozwala na dostosowanie urządzenia do aktualnych potrzeb. Separatory do przesiewaczy, dzięki najnowszym rozwiązaniom konstrukcyjnym pozwalają na maksymalne wykorzystanie powierzchni roboczej. Dzięki możliwości zastosowania nawet pięciu sit o różnej wielkości oczka można otrzymać kilka różnych frakcji rozdzielanego produktu.

Separatory wielopoziomowe

Dzięki wykorzystania wielu poziomów nadają się one do usuwania zanieczyszczeń zarówno z substancji sproszkowanych, jak i cieczy. Przy zastosowaniu specjalnych ram dystrybucyjnych produkt rozdzielany przesiewany jest stopniowo na niższe sito, które ma nieco mniejsze oczka. Ramy te mają kształt lejka z otworem pośrodku, umożliwiającym przemieszczanie się oczyszczanego materiału. Kontrolę przebiegu procesu odsiewania można przeprowadzić dzięki umieszczeniu w przesiewaczu otworów rewizyjnych,

Separatory filtrujące

Są to separatory, które główne zastosowanie znajdują podczas produkcji sera. Dzięki odfiltrowaniu serwatki zyskuje ona znacznie lepszą gęstość, pozbawiona jest również pyłu serowego. Produkt odzyskany zachowuje swoje właściwości, które są identyczne jak ser wyprodukowany zwykłą technologią. Można go zatem nadal przetwarzać, gdyż jego struktura jest praktycznie nieuszkodzona. Wysokowydajne silniki urządzenia pozwalają na bardzo efektywną pracę i zaskakująco dobre jej efekty.

Separatory odcinające

W sytuacjach, gdy zanieczyszczeń jest niewiele, a mamy do czynienia z dużą ilością produktu, który należy oczyścić dobrze sprawdzają się separatory odcinające. Maja one nieco inny kształt dna – nie lejkowaty, jak pozostałe rodzaje, ale pochylony. Dzięki temu oczyszczana frakcja ma możliwość przesuwania się samoczynnie do otworu wylotowego, co znacząco przyspiesza czas pracy i zwiększa wydajność urządzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.