Domowy zielnik – właściwości i zastosowanie oregano

Domowy zielnik – właściwości i zastosowanie oregano

Lebiodka pospolita znana jest jako aromatyczna przyprawa niemal na całym świecie. Smak wielu włoskich dań nie byłby taki sam, gdyby zabrakło w nich oregano. Roślina ta osiąga wysokość do 80 cm i charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz aromatem. Jakie są główne właściwości i zastosowania oregano?

  1. Oregano – jak wygląda i gdzie występuje?
  2. Niesamowite właściwości i zastosowania oregano
  3. Niezastąpiona przyprawa w kuchni – poznaj wyjątkowy smak oregano!
  4. Oregano i korzyści dla zdrowia
  5. Olejek z oregano – kiedy warto go stosować?

 

Zioła w wielu kuchniach świata są doceniane głównie ze względu na swoje walory smakowe i urozmaicenie, jakie można dzięki nim osiągnąć, przygotowując tradycyjne potrawy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż wiele spośród nich ma także korzystny wpływ na zdrowie człowieka!

Oregano – jak wygląda i gdzie występuje?

Pomimo tego, iż najbardziej lebiodka pospolita jest kojarzona z kuchnią krajów śródziemnomorskich, to roślinę tę można spotkać nie tylko na kontynencie europejskim, lecz także w Azji czy na terytorium Ameryki Północnej. Jej wygląd jest dosyć charakterystyczny, dzięki czemu trudno pomylić ją z inną rośliną. Nie ma specjalnych wymagań jeżeli chodzi o warunki uprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oregano zagościło w doniczce na kuchennym parapecie. Wówczas świeże zioło zawsze będzie pod ręką!

Niesamowite właściwości i zastosowania oregano

Nie da się ukryć, iż największą karierę oregano zrobiło jako popularna przyprawa, która świetnie smakuje w połączeniu z sosem pomidorowym czy makaronem. Do przygotowywania swoich tradycyjnych dań chętnie wykorzystywane jest przez Włochów, choć i na rodzimym podwórku nie brakuje zwolenników aromatycznego oregano. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, które przekładają się na powszechne zastosowanie lebiodki w kuchni, warto także wspomnieć, iż już w starożytności roślina ta była wykorzystywana w leczeniu wielu schorzeń. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://www.izielnik.pl/blog/oregano-wlasciwosci-zastosowanie-i-przeciwwskazania. Warto pamiętać o tym, iż oregano to nie tylko pyszna przyprawa, lecz także roślina o korzystnych właściwościach dla zdrowia!

Niezastąpiona przyprawa w kuchni – poznaj wyjątkowy smak oregano!

Oregano ma na tyle intensywny i charakterystyczny smak, iż mało jest osób, które przejdą obok tej przyprawy zupełnie obojętnie. Albo się ją lubi, albo niezbyt się za nią przepada. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie pizzy, spaghetti czy lasagni bez oregano. Przepysznie smakuje w połączeniu z sosem pomidorowym. Wzbogaca smak wielu potraw, o czym najlepiej jest się przekonać na własnym żołądku.

Oregano i korzyści dla zdrowia

Ponoć już w starożytności oregano słynęło ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wykorzystywane było między innymi do leczenia biegunek, reumatyzmu czy chorób skórnych. Współczesna medycyna także docenia tę niepozorną roślinę. Wśród jej właściwości wymienia się między innymi działanie o charakterze rozkurczowym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwutleniającym.

Olejek z oregano – kiedy warto go stosować

O korzystnych dla zdrowia człowieka właściwościach olejku z oregano można pisać praktycznie bez końca. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, zapobiega rozwojowi pasożytów w organizmie, wspomaga trawienie czy wzmacnia odporność. Samo oregano to świetne uzupełnienie do wielu dań. Olejek z oregano ma jeszcze więcej zastosowań. Może służyć choćby do inhalacji przy przeziębieniu lub grypie. Przede wszystkim jednak, jest on przede wszystkim smaczny.

 

Dodaj komentarz