Każdy z nas kiedykolwiek jadł kebab, a wiele osób na pewno wybrało ten z baraniną. Dlaczego? Jest to mięso bardzo aromatyczne i przede wszystkim smaczne, wręcz rozpływające się w ustach. Dodatkowo oryginalny kebab to danie bardzo dobrze przyprawione, a Polacy uwielbiają intensywne smaki. Mięso baranie to jedno z trudniejszych do przyrządzenia, dlatego tak rzadko ją jadamy i w tak niewielu restauracjach możemy jej skosztować. Niewielu kucharzy podejmuje się przyrządzenia tego mięsa.
Baranina to jedno z najlepszych mięs – kebab baranina
Jeżeli chcemy zjeść dobry kebab baranina będzie najlepszym wyborem mięsa. W Polsce wciąż panuje przekonanie, że baranina to mięso, które nie należy do najsmaczniejszych, dodatkowo jest bardzo tłuste, więc ciężkie i niezdrowe. Dużym minusem jest również nieciekawy zapach mięsa, z którym niewielu mistrzów kuchni potrafi sobie poradzić. Tak naprawdę jest to również mięso, które jest lekkostrawne i nie powoduje żadnych problemów trawiennych. Jeśli przyrządzimy je zgodnie z zasadami wówczas będzie również dobrze smakowało. Mięso baranie odpowiednio doprawione, po upieczeniu jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Nie bez powodu w wielu krajach baranin jest lokalnym przysmakiem, który zaprasza turystów do skosztowania.
Dawniej baranina była dużo bardziej popularna niż dzisiaj. Aktualnie najwięcej tego rodzaju mięsa spożywa się w krajach muzułmańskich, gdzie jest lepszym zamiennikiem wieprzowiny, która jest tam zakazana. W Gruzji czy na Islandii jest to główne mięso, które spożywają tamtejsi mieszkańcy. Gruzini mogliby nauczyć wiele krajów jak poprawnie i z klasą przyrządzać baraninę, by była krucha i smaczna.
W Polsce najwięcej baraniny hoduje i spożywa się w górach, gdzie zakładane i wypasane są ogromne hodowle. Podhalanie mogą pochwalić się największą liczbą rozmaitych przepisów na to jak przyrządzić dobrą baraninę. Zabierając się do przygotowywania mięsa musimy jednak trzymać się kilku bardzo ważnych zasad. Przede wszystkim istotnym aspektem jest wiek zwierzęcia, które chcemy ugotować. Najlepiej jeżeli jest to osobnik młody i kastrowany. Nie wytwarza on wówczas hormonów, które sprawiają, że mięso dla niektórych “śmierdzi”. Również stare osobniki nie są dobrym elementem do spożywania, mięso może być dość twarde, a ze względu na długo rosnącą na nim wełnę może odstraszać zapachem. Dla koneserów mięso takie ma bardzo oryginalny i doceniany smak.
Czym wyróżnia się najlepsza baranina? – kebab baranina
Barwa dobrego mięsa powinna być jasnoczerwona i przeplatana białym tłuszczem. Jest to bardzo charakterystyczna cecha świeżego i dobrej jakości mięsa. Aby nadać mu odpowiedniego aromatu bardzo długo marynuje się mięso w przyprawach i ziołach. Baraninę można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele osób praktykuje pieczenie po odcięciu największych warstw tłuszczu, pozostawiając tylko najcieńszą aby mięso nie było suche.
Aby mięso było kruche i miękkie, przed pieczeniem należy pozbyć się wszystkich błon i ścięgien, które będą powodowały dyskomfort przy spożywaniu posiłku. Jeżeli chcemy skosztować najlepszych części baraniny, wówczas zapłacimy za nie najwięcej. Są to udziec barani oraz comber jagnięcy i cieszą się największą popularnością i uznaniem smakoszy.
Mięso baranie możemy jeść z różnymi dodatkami w zależności od indywidualnych upodobań. Pasuje do niej zarówno ryż, jak i ziemniaki czy frytki. Również wszelkiego rodzaju kasze nadadzą się do podania z mięsem baranim. Najlepiej dobrać do niego wino czerwone o charakterystyce wytrawnej, bardzo mocnej i głębokiej. Wówczas będzie charakteryzowało się najbardziej intensywnym smakiem. Dzięki powyższym wskazówkom można zrobić świetną baraninę w domu, ale jeżeli mamy ochotę na mięso baranie w szybkiej wersji, którą ktoś zrobi za nas, najlepszym wyborem będzie kebab barani.
W rankingu najlepszego mięsa na kebab baranina jest w ścisłej czołówce. Nie tylko daje się świetnie doprawić, ale również jej konsystencja jest niesamowicie przystępna. Mięso rozpływa się w ustach i jest bardzo miękkie.