Silikonowe formy do pieczenia są obecnie bardzo popularne z powodu łatwości użycia, mnogości wzorów i ciekawej kolorystyki. Silikon ma sporo zalet, które powodują, że formy te wydają się być lepsze, niż te tradycyjne. Panie domu wybierają silikonowe formy do pieczenia z kilku ważnych powodów:
1. Kiedy używasz form z silikonu, ciasto piecze się równomiernie
Zawartość formy jest równo wypieczona i ładnie zarumieniona. Silikonowa forma do pieczenia szybko się schładza po wyjęciu z piekarnika, więc nie musisz się obawiać, że ciasto się za bardzo przypiecze lub ktoś się oparzy.
2. Ciasto w formach silikonowych nie przywiera
Silikonowe formy do pieczenia mają doskonałą zdolność nieprzywierania zawartości. Nie trzeba smarować formy, dzięki czemu oszczędzasz czas, a twoje wypieki mają mniej kalorii. Poza tym, po upieczeniu ciasto wysuwa się z formy bez problemu. Nie mówiąc już o tym, że może przybrać ciekawy kształt nadany przez formę.
3. Silikonowe formy do pieczenia są łatwe do utrzymania w czystości
Łatwiej jest je myć, ponieważ posiadają specjalną powierzchnię, która zapobiega przyklejaniu się zawartości. Formy te możesz bez problemu myć w zmywarce lub pod ciepłą wodą używając mydła lub innego detergentu dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Formy silikonowe nie zachowują smaków ani zapachów. Alergicy docenią fakt, że formy są hipoalergiczne. Na ich powierzchni nie gromadzą się bakterie.
4. Silikon może być bezpiecznie używany w mikrofalówce
Podgrzewanie ciasta w mikrofalówce jest łatwiejsze dzięki silikonowi. Formy możesz też z powodzeniem użyć do przechowywania wypieku w lodówce i zamrażarce. Możesz też w formie podgrzać ciasto czy inny wypiek i podawać w ten sposób bezpośrednio na stół.
5. Formy silikonowe są trwałe
Silikon, mimo że jest lekki i miękki, jest mocny i wytrzymały. Formy mogą być używane wiele razy, a ty nie musisz martwić się, że się szybko uszkodzą. Nie pękają, nie wycierają się nie blakną. Nawet jeśli wiele razy spadną na podłogę.
6. Silikonowe formy do pieczenia są tanie
Formy tego typu można znaleźć w wielu sklepach w dobrych cenach! Mając taką formę nie musisz używać już papieru do pieczenia, więc oszczędzasz pieniądze i chronisz środowisko.
7. Silikon jest odporny na temperaturę
Silikon jest bardzo odporny na temperatury. Wytrzymuje duży zakres zmian temperatury, dzięki czemu można go bez problemu używać do pieczenia, serwowania i przechowywania żywności (w tym zamrażania). Przeciętna forma silikonowa wytrzymuje temperatury od -60 do 260ºC.
8. Formy są łatwe do przechowywania
Silikonowe formy do pieczenia są elastyczne, więc przechowywanie ich nie stanowi problemu. Można je złożyć, a i tak zawsze zachowają swój pierwotny kształt.
9. Silikonowe formy wyglądają ładnie
Akcesoria tego typu są dostępne w wielu różnych kolorach i kształtach, na przykład figur geometrycznych, zwierząt itp. Ich atrakcyjny wygląd pozwala od razu po wypieczeniu podać wypiek, jeśli odwiedzą cię goście.
Czy kontakt silikonu z żywnością jest bezpieczny?
Formy do pieczenia wykonane z silikonu są uważane za bezpieczne. Produkty tego typu muszą wcześniej zostać zatwierdzone do użytku. Bezpieczny produkt nie przenika do żywności, nawet jeśli stopi się, gdy przekroczysz dopuszczalną temperaturę pieczenia.
Na powierzchni silikonu nie rozwijają się bakterie, a forma nie pęka i nie łuszczy się. Ważne abyś używała form zgodnie z instrukcją i przestrzegała zalecanych temperatur pieczenia.
Czy są jakieś minusy używania silikonowych form do pieczenia?
Silikon w porównaniu do metalowych blach do pieczenia jest bardzo giętki. Utrudnia to przenoszenie i wygodne wkładanie do piekarnika. Można z tym sobie jednak łatwo poradzić używając pod spód twardej podkładki np. deski do krojenia. Z racji tego, że formy są bardzo giętkie, ryzyko rozlania zawartości jest bardzo duże. Należy więc pamiętać, aby przed przenoszeniem zabezpieczyć formę.
Silikon ma właściwości przyciągające kurz (elektryzuje się), dlatego należy go regularnie czyścić w ciepłej wodzie z mydłem lub w zmywarce.